انرژی چیست؟
از دیدگاه علمی انرژی به معنای توانایی انجام کار است. مثال های کار در سیستم های زیستی شامل تولید میوه در گیاهان یا حرکت و جابجایی وسایل در انسانها می باشد. همه موجودات زنده برای بقا به انرژی نیاز دارند. گیاهان انرژی مورد نیاز خود را از نور خورشید می گیرند (فتوسنتز) و انسان ها، انرژی مورد نیاز خود را از مواد غذایی. بخصوص درشت مغذی ها (کربوهیدرات، پروتئین و چربی) دریافت می کنند. مقدار انرژی بالقوه ی موجود در مواد غذایی بصورت کالری یا کیلوکالری(KCal) بیان می گردد. کربوهیدرات ها، پروتئین ها دارای حدود 4Kcal انرژی به ازای هر گرم ((kcal/g) و چربی ها دارای 9kcal/g هستند. اکثر غذاها ترکیبی از چند درشت مغذی هستند؛ با این وجود برخی دارای تنها یک یا 2 درشت مغذی میباشند. در صورت معلوم بودن مقدار گرم کربوهیدرات، پروتئین و چربی در یک غذا، کل مقدار کالری آن قابل محاسبه است.
به طور مثال:8 اونس 2% دارای 11g قند طبیعی (لاکتوز)، 8g پروتئین با کیفیت بالا و 5g چربی است.
(11g*4kcal/g) + (8g*4kcal/g) + (5g*9kcal/g) = 121kcal/802 Serving
انرژی بالقوه ی ذخیره شده در مواد غذایی، تنها پس از هضم، جذب و انتقال به سلول ها، توسط بدن قابل استفاده است. پس از هضم شدن کربوهیدرات ها، چربی ها و پروتئین ها، مواد حاصل از آنها که به ترتیب گلوکز، اسیدچرب و آمینو اسید هستند، از روده ی باریک جذب شده و وارد جریان خون می شوند. هنگام ورود آنها به جریان خون، این مولکول ها می توانند فوراً مورد استفاده قرار گیرند یا به صورت گلیکوژن یا تری گلیسیرید ذخیره شوند.
کتاب سوخت و ساز در ورزش
ATP
در صورتی که نیاز به تأمین سریع انرژی باشد، کربوهیدرات، پروتئین و چربی بطور کامل از طریق متابولیسم اکسیداتیو (بجز در مواقع ورزش با شدت بالا که درآن گلیکولیزی هوازی غالب است.) متابولیزه می شوند. متابولیسم اکسیداتیو درون میتوکندری های سلول انجام می گیرد و در آنها گلوکز، اسیدهای چرب و آمینو اسیدها تحت تأثیر واکنش های پیچیده، سبب فسفریلاسیون آدنوزین دی فسفات (ADP) به آدنوزین تری فسفات (ATP) می شوند. این تبدیل انرژی، تحت عنوان فسفریلاسیون اکسیداتیو نیز تلقی شده و به عنوان فرآیند ضروری تبدیل انرژی غذایی به پول رایج سلول (ATP) جهت انجام فرآیندهای زیستی و حرکت مطرح است.
هنگام نیاز به انرژی سلولی، مثلاً در مواقع ساخت یک پروتئین، ترمیم غشاء سلولی یا انقباض عضله ی اسکلتی، ATP هیدرولیز و انرژی آزاد می شود. هیدرولیز در اینجا به معنای جدایی فسفات(Pi) از مولکول پر انرژیATP و در نتیجه آزاد شدن انرژی ذخیره شده در پیوند آن است. ADP وPi باقیمانده، در وضعیت کم انرژی قرار داشته و جهت استفاده مجدد باید فسفریله شوند. ADP طی متابولیسم کربوهیدرات ها، پروتئین ها و چربی ها فسفریله می شود. به شکل ۱-۱ دقت کنید.
گر چهATP برای حیات ضروریست، تنها مقدار کمی از آن در سلول ذخیره می شود. بنابراینADP و Pi باید دائماً بهATP تبدیل شوند تا ATP حاصل تجزیه و انرژی آزاد گردد. این فرآیند، دائماً در طول حیات یک سلول یا موجود در حال تکرار است، اما سرعت و نوع آن به میزان نیاز سلول یا موجود به انرژی بستگی دارد. برای نمونه، ورزش هایی مثل دو یا تمرین مقاومتی، در دسته ی فعالیتهایی با نیاز به انرژی بالا قرار گرفته و به افزایش چشم گیری در سرعت تولید ATPنیاز دارند. ATP تولید شده، جهت تأمین انرژی مورد نیاز برای انقباضات مکرر عضله ی اسکلتی هیدرولیز شده و انرژی آزاد میکند.
سلول ها به خصوص سلولهای عضلات اسکلتی که از نظر متابولیکی بسیار فعال هستند، از طریق ۳ سیستم فسفوکراتین (Pcr)، گلیکولیز و فسفریلاسیون اکسیداتیو به تولیدATP می پردازند. طی ورزش بی هوازی پرشدت، عضلات درگیر تمایل به استفاده ازPCr و گلیکولیز دارند، زیرا این دو سیستم قادر به تولید سریعترATP نسبت به مسیر فسفریلاسیون اکسیداتیو هستند؛ با این وجود، توانایی استفاده از این مسیرها به مدت های کوتاهی (کمتر از 9۰ ثانیه) از ورزش پرشدت محدود می شود. استفاده ی مکرر از این مسیرهای انرژی، مثل بازی فوتبال یا بسکتبال، نیازمند استراحت های مکرر در میان ورزش پرشدت است.
آنچه در کتاب سوخت و ساز در ورزش می خوانید :
فصل 1
مقدار انرژی غذاها و خواندن برچسب های غذایی
فصل ۲
کربوهیدرات ها
فصل ۳
پروتئین و آمینو اسیدها
فصل ۴
چربی ها
فصل ۵
ریز مغذیها و مواد مغذی گیاهی
فصل ۶
مایعات و هیدراسیون
دیدگاهها
هیچ دیدگاهی برای این محصول نوشته نشده است.