تصویر برداری در صنعت پزشکی تحول عظیمی به وجود آورد. روشهای گوناگون تصویربرداری در کنار عملیات دیگر مانند آزمایشهای گوناگون تشخیص بیماری را سریع و دقیق میکند.با ما همراه باشید تا در این مقاله از سایت دکتر وهاب آقایی شما را با مطالبی از جمله سونوگرافی چیست؟، انواع سونوگرافی و قیمت سونوگرافی آشنا کنیم.
اولین دستگاههای تصویر برداری، دستگاه رادیولوژی بود. که ساختار آنها بر پایه اشعه ایکس کار میکرد که به ولتاژ بسیار بالا نیاز داشتند و بسیار سادهتر از نوع امروزی میباشند. ولتاژ بالا در این دستگاه مشکلات زیادی را مانند قطعی برق در کل شهر را نیز برای فقط یک تصویر برداری به وجود میآورد البته به دلیل ولتاژ پایین برق شهری این مشکل به وجود میآمد. امروزه این مشکل بر طرف گردیده است و این تکنولوژی همانند همه تکنولوژی پیشرفته زیادی کرده است.
طی پیشرفت علم تصویر برداری علاوه برتصویر برداری با پایه اشعه ایکس از امواج فراصوت و الکترومغناطیسی نیز استفاده میشود. که البته هر کدام طبق دستور پزشک و آمادگی بیمار مورد استفاد ه قرار میگیرد.
سونوگرافی یک آزمایش تصویربرداری است که از امواج صوتی برای ایجاد تصویری از اندامها، بافتها و سایر ساختارهای داخل بدن استفاده میکند. برخلاف اشعه ایکس، سونوگرافی از هیچ تشعشعی استفاده نمیکند. سونوگرافی همچنین میتواند قسمتهایی از بدن را در حال حرکت نشان دهد، مانند ضربان قلب یا جریان خون در رگ های خونی.
دو دسته اصلی سونوگرافی وجود دارد: سونوگرافی بارداری و سونوگرافی تشخیصی.
سونوگرافی بارداری برای بررسی نوزاد متولد نشده استفاده میشود. این آزمایش میتواند اطلاعاتی در مورد رشد، تکوین و سلامت کلی نوزاد ارائه دهد.
سونوگرافی تشخیصی برای مشاهده و ارائه اطلاعات در مورد سایر قسمتهای داخلی بدن استفاده میشود. قسمتهایی نظیر قلب، رگهای خونی، کبد، مثانه، کلیهها و اندامهای تناسلی زنانه.
یک دانشمند ایتالیایی با دقت بر توانایی پرواز خفاشها در شب و برخورد نکردن با موانع متوجه شد که این حیوان به جای نور با استفاده از امواج صوتی و صدا راهنمایی میشود. این امواج قابل تشخیص برای انسانها نیست و این امواج را به نام کاشف آن اولتر اسوند نامیدند. سابقه استفاده از فرا صوت یا اوالتر اسوند از پیدا کردن زیر دریاییهای دشمن به دست فرانسویها میباشد، که برای پیدا کردن بقایای کشتی تایتانیک نیز از این روش استفاده کردند.
از سونوگرافی برای چه کاری استفاده میشود؟
بسته به نوع سونوگرافی و اینکه کدام قسمت از بدن در حال بررسی است، می توان از سونوگرافی استفاده های مختلفی کرد.
سونوگرافی بارداری برای دریافت اطلاعات در مورد سلامت جنین متولد نشده انجام میشود. ممکن است برای موارد زیر استفاده شود:
تایید بارداری
بررسی اندازه و موقعیت نوزاد متولد نشده
بررسی کنید تعداد نوزادانی که در رحم هستند.
تخمین مدت زمان بارداری که به عنوان سن حاملگی شناخته میشود.
بررسی علائم سندرم داون که شامل ضخیم شدن پشت گردن نوزاد است.
بررسی نقایص مادرزادی در مغز، نخاع، قلب یا سایر قسمتهای بدن
بررسی مقدار مایع آمنیوتیک مایع آمنیوتیک مایع شفافی است که در دوران بارداری نوزاد متولد نشده را احاطه می کند و از کودک در برابر آسیبهای بیرونی و سرما محافظت میکند. همچنین به رشد ریه و رشد استخوان کمک میکند.
سونوگرافی تشخیصی ممکن است برای موارد زیر استفاده شود:
بررسی سرعت و سطح طبیعی جریان خون
بررسی ساختار قلب
بررسی انسداد در کیسه صفرا
بررسی غده تیروئید را از نظر سرطان یا رشد توده غیر سرطانی
بررسی وجود ناهنجاری در شکم و کلیهها
فایده استفاده از سونوگرافی
به دلیل وجود اشعه ایکس در رادیولوژی در بعضی موارد با اینکه دوز این اشعه بسیار کم بوده است. اما خطراتی به همراه داشته است. از سونوگرافی برای تصویر برداری استفاده میکنند. از تصویربرداری برای مواردی مانند تصویربرداری از زنان باردار و جنین استفاده میشده است. که در بعضی موارد این اشعه جنین را دچار مشکل میکرده و باعث نارسایی جنین نیز میشده است. به همین خاطر با پیشرفت علم از سونوگرافی برای تصویر برداری استفاده کردنند.
در واقع با به بوجود آمدن این روش و استفاده از امواج فراصوت این چنین مشکلات تا مقدار زیادی حل گردیده تا جاییکه امروزه برای مشاهده سلامت جنین از سونوگرافی استفاده میشود. با این روش بعضی از کم و کاستیهای اشعه ایکس نیز مانند عدم توانایی در تصویر برداری از بافتهای نرم مثل طحال، کبد و کلیه از بین رفته است ولی با این وجود هنوز اشعه ایکس در بعضی موارد ارجحیت دارد و پزشک مربوطه با توجه به نوع بیماری تشخیص میدهد که از کدام نوع استفاده نماید.
دیدگاهها
هیچ دیدگاهی برای این محصول نوشته نشده است.