کشاورزی، دانش و هنر کشت گیاهان به منظور به دست آوردن محصول میباشد.[۱] کشاورزی مهمترین پیشرفت در ظهور تمدن بشری غیرمهاجر بود. توسعه کشاورزی و پرورش حیوانات اهلی توسط انسان باعث افزایش غذای موجود و شکلگیری شهرها و تمدنها شد. امروزه بیشتر محصولات کشاورزی در جهان از طریق کشاورزی متمرکز یا صنعتی تولید میشود که اساس آن کشت تکمحصولی است. با این حال هنوز زندگی نزدیک به ۲ میلیارد انسان به کشاورزی معیشتی وابسته است.
عمده محصولات کشاورزی را میتوان بهطور گسترده در گروههای غذایی، الیاف، سوخت و مواد اولیه (مانند لاستیک) دستهبندی کرد. کلاسهای غذایی عبارتند از: غلات، سبزیجات، میوهها، روغنها، گوشت، شیر، قارچها و تخم مرغ.
بیش از یک سوم کارگران جهان در بخش کشاورزی مشغول به کار هستند، که پس از بخش خدمات دوم است، اگرچه تعداد کارگران کشاورزی در کشورهای پیشرفته طی قرنها به میزان قابل توجهی کاهش یافتهاست. اقتصاد کشاورزی برای رشد اقتصادی بسیار مهم است: در سال ۲۰۱۸، ۴ درصد از تولید ناخالص داخلی (GDP) جهانی و در برخی از کشورهای در حال توسعه بیش از ۲۵ درصد از تولید ناخالص داخلی را تشکیل میدهد.[۲] ۷۰٪ از مصرف آب شیرین متعلق به بخش کشاورزی است و کشاورزی باعث ایجاد آلودگی و زبالههای ناپایدار میشود. یک سوم از مواد غذایی تولیدشده در سطح جهان یا از بین میرود یا هدر داده میشود.[۲] در سال ۲۰۱۹ چین با ۱۰۲۰ میلیارد دلار تولیدات کشاورزی در رتبه اول جهان قرار داشتهاست و ایران با ۴۵ میلیارد دلار (در سال ۲۰۱۸) در رتبه ۱۱ جهان از لحاظ تولیدات کشاورزی قرار دارد.[۳]
برزشناسی نوین، اصلاح نباتات، مواد شیمیایی زراعی مانند سموم دفع آفات و کودها و دیگر پیشرفتهای فنی باعث افزایش شدید بازدهی مزرعهها گردیدهاست، اگرچه باعث آسیبهای گسترده زیستمحیطی نیز شدهاست. برخی از این مشکلات زیستمحیطی عبارتند از: تأثیرات در گرم شدن کره زمین، تخلیه سفرههای زیرزمینی، جنگل زدایی، مقاومت آنتیبیوتیکی و سایر آلودگیهای کشاورزی. امروزه در کشاورزی از ارگانیسمهای دستکاریشده ژنتیکی استفاده فراوانی میشود، هرچند استفاده از برخی از آنها در برخی کشورها ممنوع است.
دیدگاهها
هیچ دیدگاهی برای این محصول نوشته نشده است.